Quan la rotació va salvar el comerç.

La rotació comercial és bona o dolenta?

A finals de 2019, mesos abans de començar la pandèmia, vam analitzar la rotació comercial de Barcelona en els darrers 10 anys.

Vam fer un informe que vam publicar en aquest article.

Ens preguntàvem com funcionava la variació interanual d’establiments, la substitució dels preexistents pels nous. A quines àrees el teixit comercial canviava més ràpidament? A quines es mantenia relativament estable? 

Un cop vam establir els valors de la variació interanual per barris, vam obtenir aquest mapa de l’Índex de Rotació Comercial (IRC):

Mapa de l’Índex de Rotació Comercial per barri.

Com es relaciona la rotació comercial (IRC) amb la salut comercial a Barcelona? És la rotació comercial bona o perjudicial per la salut del teixit comercial? 

Per tal de respondre a aquestes preguntes vam comparar el mapa de l’ IRC amb el mapa dels tres indicadors comercials que fem servir habitualment per a establir la salut i el dinamisme d’una zona comercial: l’ocupació de locals comercials (IATC – Índex d’Aprofitament del Teixit Comercial), l’atracció comercial (IAC – Índex d’Atracció Comercial) i la dotació comercial (Índex de Dotació Comercial – IDC).

Vam comparar els quatre mapes d’indicadors.

Mapa d’indicadors de salut comercial per districte vs mapa de rotació comercial per barri.

A tots quatre mapes s’observa un clar sol·lapament geogràfic de les àrees amb valors més alts de tots quatre indicadors. Les àrees amb una major rotació comercial coincideixen força amb les àrees de més ocupació comercial, més atracció comercial, i més dotació comercial.

És a dir que les àrees amb millor salut i dinamisme comercial són també àrees amb una major rotació comercial.

La rotació va salvar el teixit comercial durant la pandèmia

El març de 2020 va arribar la pandèmia i es va decretar el confinament i el tancament de negocis no essencials.

Veient l’impacte que les mesures anti-pandèmia tindrien en el comerç i la restauració, vam posar-nos a treballar en un model predictiu d’anàlisi de dades. Aquest model ens havia de permetre visualitzar els possibles futurs escenaris de tancament comercial. Vam analitzar, per a cada tipus de negoci, diversos factors de risc que podrien fer-lo tancar: si el negoci era o no essencial, com d’intensiu era en mà d’obra, la percepció del risc de contagi dins del negoci, si els productes que venia podien caducar o no durant els mesos de confinament, etc. Ho vam explicar detalladament en aquest article.

Per tal d’avaluar l’impacte dels tancaments comercials que vindrien, vam crear un mapa per a cada un dels escenaris d’ocupació comercial. 

Mapa d’evolució de l’ocupació comercial a Barcelona durant la pandèmia.

El primer mapa mostra l’ocupació comercial pre-pandèmia. El segon, l’ocupació durant el tancament comercial pel confinament. El tercer i el quart mostren dos escenaris hipotètics post-covid, amb diferents graus d’impacte en el tancament de negocis.

Ara podríem dir que vam ser massa pessimistes. En realitat, el que realment va passar és que vam pensar que la rotació comercial s’aturaria durant i després del confinament. Mentre hi haguessin restriccions a l’obertura de negocis  destinades a contenir la pandèmia, vam considerar que obririen pocs negocis nous. Qui és el valent que obriria les portes d’un nou negoci enmig d’una pandèmia? Ens vam preguntar. Doncs resulta que un munt de gent ho va fer.

Mai com ara hem estat tant orgullosos d’haver-nos equivocat en una diagnosi. Amb les dades que hem capturat durant la pandèmia, hem pogut comprovar que la rotació comercial no s’ha aturat en cap moment. Tot i que hi ha hagut una mortalitat elevada de negocis, també hi ha hagut una natalitat elevada. Fins i tot hem vist algun municipi, com ara Premià de Mar, que té una millor ocupació comercial després de la pandèmia. Qui ho havia de dir!

Altres articles relacionats:

El comerç s’adapta i respira. Publicat per L’econòmic.

Covid19. Model de risc EIXOS / MIT

L’impacte de la covid19 al comerç de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *